Pasninko arba ekadašio laikymasis padeda apsivalyti fiziniame, dvasiniame ir protiniame lygmenyje.
Kiekvienoje kultūroje yra pasninko tradicijos – pilno arba dalinio susilaikymo nuo maisto ir gėrimo vartojimo. Iš viso žinome tris pasninkavimo būdus :
1. Kai sumažiname maisto kaloringumą
2. Dietinis apribojimas
3. Kaitaliojimas badavimo su įprastu mitybos rėžimu
Šiandiena mes kalbėsime apie ekadaši – pasninkavimo laikymąsi pagal vedines tradicijas. Iš sanskrito kalbos ekadašis reiškia vienuolika. ( eka – vienas, daši – dešimt ) Tai vienuolikta mėnulio para po jaunaties ir pilnaties. Tokių dienų per mėnesį būna dvi. Manoma, kad būtent šiomis dienomis, su maisto vartojimu, valgymu mes gauname negatyvią energiją, todėl, kad visa blogoji karma ir mūsų pačių nuodėmės pripildo maistą, o ypač grūdines ir ankštines kultūras.
Geriausias būdas laikytis ekadašio – tai pilnas susilaikymas nuo maisto ir gėrimo.
Ajurvedinė medicina rekomenduoja pasninką kaip sveikatinimosi priemonę ir ligų profilaktikai, nes pasninkavimo metu vyksta organizmo ląstelių atsinaujinimas, toksinų, šlakų šalinimas, o tai yra lengvas organizmo apsivalymas.
Pasninkavimo metu reikia atsižvelgti ir į individualias organizmo savybes, fizinį aktyvumą, sveikatos būklę.
Jei sausas pasninkas yra per sunkus jums, galima gerti vandenį, sultis, pieną. O jei ir tai yra per sunku, rekomenduojama valgyti maistą, neturintį grūdų, ankštinių kultūrų. Taip pat geriausia valgyti tik kartą dienoje, po pusiaudienio. Sunku? Tuomet valgykite kaip įprastai, tik be ankštinių ir grūdinių produktų.
Ajurveda rekomenduoja laikantis pasninko atsižvelgti į kūno konstituciją (došą)
1. Jei dominuoja Kapcha doša, (ramūs, pilnoki žmonės, stambaus kūno sudėjimo, fiziškai gerai išsivystę ), galima laikytis sauso pasninko, t.y. be maisto ir vandens.
2. Jei dominuoja Vata (žmonės liekno, smulkaus kūno sudėjimo, sausi, išdžiuvę), rekomenduojama gerti pasaldintą vandenį su citrina.
3. O Pita došos atstovams (energingi aktyvūs žmonės, sportiško kūno sudėjimo, karšto būdo, su geru apetitu ir troškulio jausmu), geriau yra gerti pieną ar sultis(galima skiesti vandeniu), truputi pasaldintas.
TAIGI, KOKIE PRODUKTAI DRAUDŽIAMI LAIKANTIS EKADAŠIO :
1. Bet kokie ankštiniai – žirniai, avinžirniai, pupos ir pupelės, ir bet kokie produktai, pagaminti juos naudojant. ( tofu, miltai..)
2. Grūdai ir iš jų pagaminti produktai. Avižos , manų kruopos, ryžiai, kukurūzai, soros, kviečiai, sezamo sėklos
3. Bet kokios rūšies miltai. Kvietiniai, avinžirnių ir pan.
4. Aliejus : kukurūzų, rapsų ir t.t.
5. Asafetida, jei ji yra gryna smala, vartoti galima, nes paprastai parduodamos sumaišytos su miltais
Maistas, kurį galima valgyti per Ekadaši:
Visi vaisiai (švieži ir džiovinti), visi riešutai ir aliejai, pagaminti iš riešutų.Bulvės, moliūgai, agurkai, ridikėliai, cukinijos, žalia papaja, citrinos, džekfruitas, avokado, alyvuogės, kokosas, grikiai, visos cukraus formos, o taip pat visi pieno produktai.
Ekadaši Kalendorius 2017
Kabutėse laikas kada galima nutraukti Ekadašį (kitą dieną)
Pakomentuok pirmas!